torsdag 18. april 2013

Gudefjellet

Ol Donyo Lengai, som på maasaispråket betyr gudefjellet, er et helt unikt fjell. Det finnes ikke lignende i hele verden. Dette fjellet er den eneste aktive vulkanen i Østafrika, og er den eneste i verden som produserer natrokarbonatritt lava. Denne formen for lava er kaldere enn normalt, altså "bare" 600 grader. Dit dro vi altså, en gjeng fra Arusha, som ville bestige dette fjellet som geologer ser på som "erupting volcano".
Toppen av Ol Donyo Lengai er målet for natten som kommer.
I luftlinje ligger fjellet ikke så grådig langt i fra Arusha, men med bil tar det en del timer, ca. 6. Gutta på tur besteg det samme fjellet når de tok turen til Tanzania. Arne Hjeltnes sa da at dette var det tyngste han noen gang hadde gjort. Og det forstår en, når vi ser hvor bratt vulkanen egentlig er. Så vi måtte prøve det vi og. Vekkerklokken stod på kl 10 om kvelden, for da var det opp å ut å få seg litt kaffe før bilturen til foten av fjellet. Vi begynte å gå kl 12 om natten, siden det tok en stud å kjøre ut til start plassen. Veien var dårlig, og det hadde nok ikke gått om bilen ikke var en Land Cruiser.

Guiden beslutter at vi må snu i regnværet
Men vi greide å komme frem og begynte å bestige fjellet som fløt over med lava i 2007. Etter en kort stund begynte det å lyne. Tordenet kom like i etterkant. Så kom regnet, først som yr, og etterhvert som tunge dråper fra den svarte himmelen. Guide sa da til oss, etter å ha besteget 500 høydemeter, at vi måtte snu. Å gå videre ville vært direkte farlig. Da hadde vi ikke noe valg, og måtte returnere til campen og sov resten av det som var igjen av natten.
Gjengen på vei innover mot elven som kommer fra Ngorongoro
Veien innover går langs kanten på venstre side












Etterhvert må man klatre seg frem
Men med uhell i været måtte vi finne på noe annet. Da ble det tur til en kolossal sylenderformet kløft, og bading i vannkildene der. Underbar opplevelse, om uttrykket lar seg bruke. Etter å ha fulgt en elv i 1.5 timer kom vi frem til plassen, som var unik den som fjellet. Det ble en fin trøst for skuffelsen ved fjellet, og vi returnerte til Arusha med en god opplevelse.
Og noen ganger får gjennom elven.

Men når en kommer frem er det litt av en opplevelse

Å ta seg en dusj for å få av alt støvet fra gåturen er lurt.
og når en først er våt, er det jo like greit å vaske seg skikkelig...
Naturen er magisk!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar